www.CelySvet.cz - recepty online, encyklopedie: pokojové rostliny, psi, kočky, státy

Boršč

Tradiční ruská sytá polévka z brambor, zelí, červené řepy ,s kousky hovězího a vepřového masa, podávaná se smetanou


Čas přípravy: 150 min
Počet porcí: 6 porcí
Kalorie: 768 / 1 porce
Kalorie: 166 / 100 g

Potřebujete potraviny:
Hovězí maso: 500 g
Maso vepřové: 500 g
Brambory: 400 g (nakrájené na kostky)
Zelí : 400 g (bílé, nakrájené nadrobno)
Řepa červená: 220 g (sterilovaná)
Petrželová nať: 100 g (nasekaná)
Šťáva rajčatová: 250 ml
Smetana zakysaná: 250 g
Cibule : 2 ks (nakrájená)
Pepř: 1 kávová lžička (celý)
Sádlo: 3 polévkové lžíce
Pažitka : 6 polévkových lžíc (nasekaná)
Sůl

Potřebujete náčiní:
Velký hrnec (2 ks)

Postup přípravy:
Krok 1: Maso vložíme do velkého hrnce a přilijeme ca. 2.5 l vody. Osolíme, přidáme cibuli,část nasekané petrželové natě a celý pepř a na mírném ohni vaříme 2-2.5 hodiny.

Krok 2: Asi půl hodiny před koncem varu masa rozehřejeme ve druhém hrnci sádlo a osmažíme na něm nakrájené zelí, brambory a zbytek petrželové natě. Přelijeme částí vývaru z masa a zeleninu v něm povaříme ca. 30 min doměkka.

Krok 3: Červenou řepu nakrájíme na nudličky a přidáme k vařené zelenině spolu s trochou nálevu.

Krok 4: Když je maso měkké, vyjmeme ho z hrnce na prkénko a vývar nalijeme do hrnce se zeleninou.

Krok 5: Maso nakrájíme a vložíme do polévky. Zalijeme rajčatovou šťávou.

Krok 6: Polévku už jen prohřejeme, dochutíme a nakonec přidáme nasekanou čerstvou pažitku.

Krok 7: Polévku servírujeme horkou v polévkových miskách, smetanu podáváme zvlášť.



Všechny recepty online na www.CelySvet.cz :