Zapečený lilekLilek pečený na olivovém oleji s česnekem, bylinkami a 2 druhy sýrůČas přípravy: 90 min Počet porcí: 4 porce Kalorie: 546 / 1 porce Kalorie: 94 / 100 g Zobrazit podrobné nutriční hodnoty : |
|
Potřebujete potraviny: Lilek: 4 ks (menší) Sýr Niva: 180 g (rozdrobený) Sýr čedar: 180 g (nastrouhaný) Bazalka čerstvá: 5 polévkových lžíc (čerstvá, nasekaná) Petrželová nať: 2 polévkové lžíce (nasekaná) Olej olivový: 2 polévkové lžíce Česnek: 1 ks (6 stroužků nakrájených na tenké plátky) Sůl: 1 kávová lžička Potřebujete náčiní: Mísa žáruvzdorná zapékací velká Trouba Miska |
Postup přípravy: Krok 1: V misce smícháme 4 lžíce bazalky, petrželku, olej a sůl. Krok 2: Lilky omyjeme, napříč částečně rozřežeme na plátky asi 2 cm silné tak, aby se tělo lilku úplně nerozpadlo. Do řezů vpravíme připravený bylinkový olej. Krok 3: Lilky naskládáme do vymazané žáruvzdorné mísy a v troubě pečeme asi 45 minut až do úplného změknutí. Krok 4: Vyjmeme z trouby a lilky posypeme nivou a čedarem. Pečeme dalších 5-8 minut, až se sýr rozpustí a zezlátne. Krok 5: Lilky podáváme teplé, posypené zbytkem bazalky.Vhodnou přílohou jsou plátky bílé veky nebo zeleninový salát. |